Snelnieuws

Welkom bij albinfo.org!

Lees hier meer over het gebruik van deze site. Bekijk ook de Google+ pagina! Alvast bedankt voor uw interesse en veel leesplezier!  Hans - albinfo.org

 

Nederlandstalige infosite over Albanië

Nederlandstalige infosite over Albanië

Enkel voor leden!

Log inTirana: het weer

MambWeather icon
Tirana
--- °C
[Details]
STA71160.JPG

Wat vind jij?

Afschaffing visumplicht is een goede zaak?
 
Fout
  • Unable to load Cache Storage: database
  • Unable to load Cache Storage: database
  • Unable to load Cache Storage: database
  • Unable to load Cache Storage: database
Wie zijn ze, de Albanezen? PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Hans   
zondag, 03 februari 2008 08:39

De Albanese bevolking telt iets meer dan 3 miljoen inwoners. Heel wat Albanezen wonen intussen in het buitenland; ze emigreerden uit het land tijdens de omwenteling en de hierop volgende burgeroorlog (begin jaren 90).

Bovendien wonen heel wat etnische Albanezen in de omliggende landen: Montenegro, Kosovo (hier vormen ze zelfs een meerderheid), Macedonië en Griekenland.

Maar ook in de meeste andere West-Europese landen is een Albanees/Kosovaarse gemeenschap tot zelfs in de VS en Canada. Ondanks de afstanden blijft er steeds een sterke band met het thuisland en vaak wordt er financiële steun geleverd aan de thuisblijvers. De vakantieperiode is dan ook het moment waarop de expats het thuisfront komen bezoeken én genieten van de toeristische troeven die het land kan bieden.Gjyshi

Een totalitair regime in het verleden kan ook zo zijn voordelen hebben: religies waren hier lange tijd verboden en hierdoor waren uiterlijke kenmerken van het geloof zo goed als verdwenen. Toch bleven heel wat mensen - zij het clandestien - hun geloof trouw. Maar de interreligieuze verdraagzaamheid is altijd gebleven. Albanië is dan ook één van de weinige landen waar deze verschillen algemeen verspreid en aanvaard zijn. De meerderheid is moslim (zo'n 70 %, een erfenis van de 500 jaar lange Turkse overheersing), een 20 % orthodox christen en zo'n 10 % is katholiek christelijk.

Familiebanden zijn hier heel sterk, sterker vaak nog dan de religieuze voorschriften en ze overstijgen de religies. Dat heeft zo z'n voor- en nadelen: het is in zekere zin een sociale zekerheid die privé georganiseerd wordt, maar het kan ook verstikkend werken. De eer van de familie is een hoog goed dat strikt nageleefd dient te worden. Het zorgt er ook voor dat iedereen over een groot netwerk beschikt, op deze wijze zijn de Albanezen als het ware allemaal familie van elkaar, en vooral in het buitenland is het opvallend hoe vaak men gemeenschappelijke kennissen heeft.

Er zijn ook enkele minderheden die in Albanië proberen overleven: de Roma-zigeuners worden hier net als in andere landen met moeite getolereerd en leven over het algemeen in de marge van de maatschappij. Zo ook de Vlachen (ook wel Aroemenen geheten), een bevolking die verspreid over enkele Balkanlanden leeft en nauwe verwant is aan de Roemenen. In het zuiden leeft een Griekse minderheid, zij zijn wellicht de grootste groep en slagen er meestal in zich vrij goed te integreren.

Het jarenlange isolement zonderde de Albanezen ook af van andere kulturen; dit heeft tot gevolg dat heel wat Albanezen vaak xenofobe reakties hebben ten aanzien van kleurlingen en zwarten.

Ook andere minderheden (gehandicapten, homofielen, en eigenlijk iedereen die door de familie uitgestoten wordt) hebben het vaak moeilijk zich te handhaven in de Albanese maatschappij.

De laatste jaren is er een duidelijke migratietendens waar te nemen van de landelijke gebieden naar de steden.

Laatst aangepast op woensdag, 25 februari 2009 07:44
 
interessante organisaties voor op reis in/naar Albanië:
Banner
Banner
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack