Snelnieuws

Welkom bij albinfo.org!

Lees hier meer over het gebruik van deze site. Bekijk ook de Google+ pagina! Alvast bedankt voor uw interesse en veel leesplezier!  Hans - albinfo.org

 

Nederlandstalige infosite over Albanië

Nederlandstalige infosite over Albanië

Enkel voor leden!

Log inTirana: het weer

MambWeather icon
Tirana
--- °C
[Details]
STA71160.JPG

Wat vind jij?

Afschaffing visumplicht is een goede zaak?
 
Fout
  • Unable to load Cache Storage: database
  • Unable to load Cache Storage: database
  • Unable to load Cache Storage: database
  • Unable to load Cache Storage: database
Accomodatie PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Hans   
zondag, 03 februari 2008 08:50

Toeristische accomodatie is merkwaardig genoeg geen nieuw gegeven in Albanië. Tijdens het communistisch dictatorieel regime werden al in de grote steden staatshotels gebouwd, de zogenaamde Turizmi. Niet dat er toentertijd veel toeristen waren, wel integendeel.

 

Deze hadden twee funkties: enerzijds de publieke opinie overtuigen van de goede gang van zaken in het land en anderzijds huisvesting te bieden aan partij-politieke bonzen en ambtenaars die het land voor politiek-zakelijke redenen rond reisden.

Zo goed als alle hotels zijn intussen geprivatiseerd. Sommige hebben de onlusten van 1997 niet overleefd (alles wat staatseigendom was, werd toen geviseerd). De overblijvende kregen intussen een opfrisbeurt om te voldoen aan de moderne normen. Op één of andere manier blijven deze gebouwen stille getuigen van vergane glorie en grandeur. De geblokte communistische architecturale stijl doet vaak denken aan wat we tijdens de koude oorlog van de Sovjet Unie op de beeldbuis te zien kregen.

Ongeveer tegelijkertijd werden ook een aantal vakantieparken aangelegd, eveneens beheerd door de staat. Zij waren een van de uithangborden van het partij-apparaat: hier mochten vurige partijleden en aktieve burgers met een goede staat van dienst komen uitrusten met hun gezin. Het arbeidsideaal van de partij was immers een van de grondvesten van het communistisch systeem en de beloning met een maand vakantie in zo'n vakantiepark had een groot aanzien bij de partijkameraden. Ook deze parken zijn inmiddels geprivatiseerd.

Intussen is er natuurlijk een grote evolutie: er wordt massaal geïnvesteerd in nieuwe toeristische accomodatie. In alle grote steden rijzen de hotels en appartementen als paddestoelen uit de grond en langs de kusten staan tientallen betonnen constructies die één na één klaargestoomd worden voor de vakantiemarkt. Er wordt gefluisterd dat heel wat van deze investeringen gebeuren met de opbrengst van minder frisse praktijken als drugstrafiek en mensenhandel, maar of dit werkelijk zo is, kan ik niet bevestigen.

Ook private vakantiedomeinen met huisjes of villa's zijn begonnen aan hun opmars: via Google Earth kan je de bijhorende zwembaden opsporen.

Private woningen worden eveneens meer en meer aangewend om te verhuren aan toeristen, zeker in de gekende vakantie-oorden. Soms wordt een deel van de woning opengesteld (dit is tevens een heel aangename manier om met de Albanezen kennis te maken), soms wordt familiebezit gemeenschappelijk door enkele gezinnen beheerd om zo een inkomen uit het toerisme te genereren.

Er zijn intussen prijzen voor alle types toeristen: de vakantieganger gesteld op luxe en komfort kan intussen zijn gading vinden, maar ook voor budget gezinsvakanties zijn er mogelijkheden.

Er zijn verschillende websites met links naar hotels en vakantieparken, maar op dit moment is er nog geen allesomvattende site, bovendien is nog niet alles vertaald in het Engels en niet elke hotel beschikt over een professionele website, maar de vorderingen gaan snel. Een beetje googlen zal dus toch nog een noodzaak zijn.

Bij de prijsafspraken is het heel belangrijk goed na te gaan wat allemaal in de prijs begrepen is: ontbijt, met of zonder koffie, er worden verschillende systemen gehanteerd.

Reizen met de tent is eveneens mogelijk, zeker in het warme seizoen. Ingerichte campings zijn er bij mijn weten niet te vinden. Buiten slapen wordt bij de gemiddelde Albanees eerder geassocieerd met armoede en zigeuners (die in Albanië een minderwaardige status hebben). Nochtans zie je in de bossen bij hotels vaak tenten staan, maar deze worden meestal bewoond door het hotelpersoneel dat daar zijn intrek neemt voor de duur van het seizoen. Vind je een plek waar je je tent wil opslaan, vraag dan zeker na wie de eigenaar is en vraag zijn toestemming. De kans is klein dat je dit geweigerd wordt: gastvrijheid is een elementaire beleefdheidsvorm in Albanië en wellicht wordt je zelfs een kamer of bed aangeboden. Zonder toestemming riskeer je zelf de elementaire beleefdheidsregels van de gastvrijheid te schenden en de hierop volgende Albanese colère kan je toch beter niet meemaken.

Caravans lijken me geen interessant idee, gezien de staat van de wegen, maar zwerfwagens lijken me het vervoermiddel bij uitstek om het land te verkennen. Ook hier lijkt het me raadzaam te informeren of je toestemming krijgt om op een bepaalde plaats te blijven staan, gezien het feit dat er geen ingerichte campings te vinden zijn. Als je een route door de bergen plant, zorg dan dat je goed geïnformeerd bent over de aktuele staat van de weg.

Electriciteit en water kan je nog moeilijk luxe of komfort noemen. Toch zijn deze nutsvoorzieningen in grote delen van het land niet steeds voorhanden. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, maar als je ingezeept met een haardos vol shampoo onder de douche tot de ontdekking komt dat er geen water is, kan het toch even vervelend zijn. De hoteluitbater of de buren kunnen je vaak wel vertellen wat de gevoelige tijdstippen zijn.

Ons westers badkamerkomfort is intussen zo goed als overal in Albanië terug te vinden. Hier en daar zijn echter ook nog iets primitievere vormen te vinden, al dan niet voorzien van stromend water. Een extra rol wc-papier of vochtige doekjes kunnen hier soms wel van pas komen.

Laatst aangepast op donderdag, 07 februari 2008 19:44
 
interessante organisaties voor op reis in/naar Albanië:
Banner
Banner
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack