Snelnieuws

Welkom bij albinfo.org!

Lees hier meer over het gebruik van deze site. Bekijk ook de Google+ pagina! Alvast bedankt voor uw interesse en veel leesplezier!  Hans - albinfo.org

 

Nederlandstalige infosite over Albanië

Nederlandstalige infosite over Albanië

Enkel voor leden!

Log inTirana: het weer

MambWeather icon
Tirana
--- °C
[Details]
STA71294.JPG

Wat vind jij?

Afschaffing visumplicht is een goede zaak?
 
Fout
  • Unable to load Cache Storage: database
  • Unable to load Cache Storage: database
  • Unable to load Cache Storage: database
  • Unable to load Cache Storage: database
Financies PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Hans   
zondag, 03 februari 2008 08:53

De Albanese munteenheid is de lek. Het is vanzelfsprekend het gangbare betaalmiddel bij uitstek. In de grote steden zijn geldautomaten en banken geen probleem. Meestal zijn de VISA, CIRRUS en MAESTRO netwerken beschikbaar. Ook in kleinere steden is de opmars van de geldautomaat begonnen.

Het is niet ongewoon dat je in euro of dollar kan betalen (als is de dollar hoe langer hoe minder populair), al moet je dan wel rekening houden met het feit dat de wisselkoers iets hoger zal zijn dan bij de bank of het wisselkantoor. In de buurt van banken en postkantoren kan je ook de niet-officiële wisselaars vinden. Soms bieden ze interessantere prijzen, maar vaak is het verschil gering. Bovendien riskeer je hier vervalste bankbriefjes of foutief getelde briefjes te krijgen.

Reis-cheques (travellers cheques) zijn enkel in Tirana te wisselen bij sommige financiële instellingen; wellicht is het geen goed idee hierop beroep te doen.

Een dikke twintig jaar geleden was er een financiële reorganisatie waardoor een nul van de bedragen verdween. Veel Albanezen hebben echter nog de gewoonte om in termen van het oude geld (lek të vjetra) te spreken in plaats van het aktuele (lek të reja). De geafficheerde prijzen zijn meestal in het nieuwe systeem; maar in oudere winkeltjes of buiten de stedelijke omgeving is het vaak nog in oude lek. Even vragen volstaat om eventuele onduidelijkheden weg te nemen.

Om het helemaal ingewikkeld te maken, wordt in sommige streken het woordje “duizend” weggelaten: 50 kan dan 50 000 zijn of 500 (als men oude lek bedoelt). Meestal kan je wel zelf uitmaken hoeveel het werkelijke bedrag is, maar ook hier is vragen de oplossing.

De wisselkoers is natuurlijk onderhevig aan verandering, maar algemeen kan je stellen dat 1 euro ongeveer 125 lek waard is.

Albanië is zeker geen duur vakantieland. Nochtans zijn bepaalde producten naar verhouding met de gemiddelde Albanese inkomens wel zeer duur: luxe-artikelen en elektrische apparaten zijn hiervan een voorbeeld. Zoals overal ter wereld, is het leven in de (hoofd-)stad gemiddeld duurder dan daarbuiten. Voedingsmiddelen en maaltijden zijn gewoonlijk vrij goedkoop; zo kan je voor ongeveer 10 € al een lekkere maaltijd in het restaurant bestellen.

Een gastvrij onthaal is zoals reeds gezegd een kunstvorm in Albanië. Het informeren naar de gezondheid van gezinsleden en familie vormt hiervan steevast een onderdeel. Vaak wordt er ook geïnformeerd naar de financiële gezondheid van het gezin, en vragen hoeveel je verdient, hoort daar dan bij. Vergeet in je antwoord ook niet te vermelden wat de prijzen zijn voor dagdagelijkse uitgaven (boodschappen, huur, energiekosten) zodat men zich een reëel beeld kan vormen. Beschouw dit niet als ongepaste nieuwsgierigheid, maar eerder als bezorgdheid en interesse voor je welzijn.

Laatst aangepast op donderdag, 07 februari 2008 19:44
 
interessante organisaties voor op reis in/naar Albanië:
Banner
Banner
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack