Snelnieuws

Welkom bij albinfo.org!

Lees hier meer over het gebruik van deze site. Bekijk ook de Google+ pagina! Alvast bedankt voor uw interesse en veel leesplezier!  Hans - albinfo.org

 

Nederlandstalige infosite over Albanië

Nederlandstalige infosite over Albanië

Enkel voor leden!

Log inTirana: het weer

MambWeather icon
Tirana
--- °C
[Details]
IMG_3306_1.JPG

Wat vind jij?

Afschaffing visumplicht is een goede zaak?
 
Fout
  • Unable to load Cache Storage: database
  • Unable to load Cache Storage: database
  • Unable to load Cache Storage: database
  • Unable to load Cache Storage: database
Spannende dagen in Albanië PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Hans   
woensdag, 24 juni 2009 19:30

Twee maanden na de officiële vraag om toe te treden tot de Europese Unie hebben in Albanië parlementsverkiezingen plaats.

Op 28 juni gaan de Albanezen naar de stembus voor een nieuw parlement.  Internationaal wordt deze verkiezing als een belangrijke test beschouwd om de maturiteit van de jonge democratie te evalueren.  Het land kampt nog steeds met een historische reputatie op het vlak van corruptie en fraude; op alle vlakken, en zeker op het politieke vlak.

Verschillende internationale organisaties, waaronder de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa sturen internationale waarnemers om de voorbereiding, uitvoering en stemmentelling van de verkiezingen nauw op de voet te volgen.  De resultaten van deze waarnemingen kunnen een belangrijke rol spelen in het proces van de toetreding tot de EU.

De voorbereiding verloopt niet eenvoudig: zo zijn er bijvoorbeeld vertragingen betreffende de uitreiking van nieuwe identiteitsbewijzen (noodzakelijk voor de identificatie van de stemgerechtigden) en waren er recent ook twee aanslagen tegen vooraanstaande politici. Vorige maand werd het socialistische parlementslid Fatmir Xhindi gedood door een kogel en begin juni werd de christendemocratische kanididaat Aleksander Keka in zijn auto opgeblazen.  Uit onderzoek is nog niet duidelijk of het hier een criminele aanslag dan wel een politieke afrekening betreft.

Een recente negatieve beslissing van de Europese Unie betreffende de vrijstelling van visumplicht voor Albanezen die naar de Europese Unie reizen, zorgt tevens voor een internationaal getint kiesprogramma: de oppositie voert de onkunde van de huidige Albanese beleidsmakers aan om te voldoen aan de Europese vragen betreffende efficiënte grenscontroles en aanverwante hervormingen. 

Edi Rama, de burgemeester van de hoofdstad Tirana, wordt getipt als een geduchte tegenstander voor Sali Berisha, huidige premier van Albanië.

 
interessante organisaties voor op reis in/naar Albanië:
Banner
Banner
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack