Snelnieuws

Welkom bij albinfo.org!

Lees hier meer over het gebruik van deze site. Bekijk ook de Google+ pagina! Alvast bedankt voor uw interesse en veel leesplezier!  Hans - albinfo.org

 

Nederlandstalige infosite over Albanië

Nederlandstalige infosite over Albanië

Enkel voor leden!

Log inTirana: het weer

MambWeather icon
Tirana
--- °C
[Details]
IMG_3306_1.JPG

Wat vind jij?

Afschaffing visumplicht is een goede zaak?
 
Fout
  • Unable to load Cache Storage: database
  • Unable to load Cache Storage: database
  • Unable to load Cache Storage: database
  • Unable to load Cache Storage: database
Albanië verandert PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Dhurata Kaloshi   
zondag, 28 juni 2009 11:30

Dit artikel werd geschreven door Mevr. Kaloshi. Zij woont sedert 8 jaar in België met haar gezin. Ze studeerde rechten in Tirana en werkte als juriste in Albanië. De ontwikkelingen in haar vaderland volgt ze nog steeds nauw op de voet; u leest hier haar bedenkingen ter gelegenheid van de parlementsverkiezingen van vandaag in Albanië.

Albanië verandert.

Vandaag, zondag 28 juni, vinden in Albanië de parlementsverkiezingen plaats. Sinds één juni zijn de politieke partijen met een intensieve campagne bezig. Dit is nu de zesde keer dat de Albanezen voor een pluralistisch parlement kiezen. Brussel ziet het verloop van deze verkiezingen als een belangrijke test voor de integratie van het land in de EU. De afgelopen vier jaar jaren werd Albanië geregeerd door een rechtse coalitie met aan het hoofd premier Sali Berisha.

De voorbije vier jaar zijn belangrijk geweest voor een enorme economische verandering in het land. De economie in Albanië, bekend als het armste land van Europa, is de laatste jaren verrassend snel gegroeid. De wereldcrisis zou niet veel invloed hebben in de groei van de Albanese economie.
Het IMF (International Monetary Fund) voorspelt voor de periode 2010-2014 een progressieve groei tot 6% van de economie in het land. Een belangrijke rol in deze richting hebben de hervormingen op verschillende gebieden van de economie gespeeld die gunstige voorwaarden hebben geschapen voor investeringen en faciliteiten voor de opening van nieuwe bedrijven.
Het verslag van de Wereldbank “Doing Bussiness" classificeert Albanië op de tweede plaats in de wereld voor hervormingen in de economie en fiscale vrijheid. In 2008 is Albanië getoond als het land met de laagste tarieven in Europa.

In het kader van de economische hervormingen en de ontwikkeling van het land, heeft het land een reeks van belangrijke en ambitieuze investeringen uitgevoerd in de bouw en ontwikkeling van de wegeninfrastructuur, de industrie en energiesector. Zo is er de investering in de autosnelweg Durrës-Kukës, die tevens de grootste is die ooit gemaakt is in het land en met een waarde van ongeveer 620 miljoen euro.

Een andere gigantische investering is die van de “Cascada e Devollit”, het grootste hydro-energie project in Europa, dat ongeveer één miljard euro heeft gekost. Dit project is het product van een samenwerkingsverband tussen het Noorse bedrijf “Statkraft AS” en de Oostenrijkse firma “EVN AG”.
Het is de ambitie van de Albanese regering om Albanië een sleutelrol te laten spelen in de productie van energie in de hele Balkanregio.

Naast dit alles heeft het land ook successen geboekt op het gebied van toerisme.  Vorig jaar was de toeristisch sector één van de meest succesvolle sectoren.
2,7 miljoen toeristen hebben Albanië gekozen als vakantieland. Deze zomer verwacht de toeristische sector dat dit aantal nog zal stijgen.  Een grote hulp voor de Albanese economie zijn migranten, die nog altijd geld aan hun families blijven sturen.

De strijd tegen corruptie door het gebruik van nul-tolerantie is het thema van premier Berisha geworden. Ook de oorlog tegen de criminaliteit heeft goede resultaten geboekt. De criminaliteit is genoeg geminderd om Albanië een veilig land te noemen. Het criminaliteitspercentage in Albanië is nu lager dan dit in een paar Europese landen.

Ook de rol van de vrouw heeft aan belang toegenomen. Er is voor de eerste keer een vrouw aan het hoofd van het parlement verkozen. En om meer vrouwen te kunnen laten deelnemen aan het politieke leven van het land, heeft het parlement een wet aangepast die verplicht dat 30% van de kandidaten voor het parlement vrouwen moeten zijn.

Sinds vier april 2009 is Albanië samen met Kroatië lid van de NAVO geworden. Ondertussen heeft Albanië het lidmaatschap voor de Europese Unie aangevraagd. Economische en politieke stabiliteit van Albanië hebben veel buitenlandse investeerders aangetrokken. Ze zien Albanië als een land geschikt voor investeringen. Het imago van het land blijkt meer en meer verbeterd te worden.

Albanië verandert!

 
interessante organisaties voor op reis in/naar Albanië:
Banner
Banner
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack