Snelnieuws

Welkom bij albinfo.org!

Lees hier meer over het gebruik van deze site. Bekijk ook de Google+ pagina! Alvast bedankt voor uw interesse en veel leesplezier!  Hans - albinfo.org

 

Nederlandstalige infosite over Albanië

Nederlandstalige infosite over Albanië

Enkel voor leden!

Log inTirana: het weer

MambWeather icon
Tirana
--- °C
[Details]
STA71160.JPG

Wat vind jij?

Afschaffing visumplicht is een goede zaak?
 
Fout
  • Unable to load Cache Storage: database
  • Unable to load Cache Storage: database
  • Unable to load Cache Storage: database
  • Unable to load Cache Storage: database
Munitie-opslagplaats explodeert op 15 km van Tirana PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Eka   
zaterdag, 15 maart 2008 21:30

Rond 12 uur deze middag gebeurde een reeks explosies in het wapendepôt te Gerdec, een dorpje dicht bij Vora. Dit gebouw is vlakbij een bebouwde zone gelegen langs de autosnelweg Tiranë-Durrës.

Het nieuws verspreidde zich snel aangezien het lawaai en de schokken tot in Tirana en de luchthaven te horen en te voelen waren.

In de luchthaven “Nenë Tereza” was er glasschade en als gevolg hiervan werden alle vluchten voor een half uur opgeschort.

Omdat de ontploffingen zich in onvoorspelbaar tempo opvolgden was het zeer moeilijk voor de speciale troepen en de brandweer om het ongeval onder controle te krijgen.

De werken in dit depôt gebeurden onder leiding van een Amerikaanse firma die de ontmanteling van de munitie uitvoerde. De ontmanteling gebeurde met de hand.

Rond 14:30 u werd de intensiteit van de ontploffingen minder sterk maar het was nog steeds gevaarlijk om het dorp binnen te gaan. Albin Rexha, een van de arbeiders in de opslagplaats, zei dat vandaag tijdens de ontploffing 60 werknemers aan de slag waren.

Rond 15:30 u werd de situatie in Gerdec even nog gevaarlijker omdat er een tweede opslagplaats met explosieven dreigde te ontploffen. Ondertussen zorgden de speciale troepen en de brandweer voor de evacuatie van de inwoners.

Een half uur later begonnen de ontploffingen opnieuw met een nog hogere kracht.

De Albanese president Bamir Topi verklaarde deze avond dat de regering alle noodzakelijke maatregelen zal nemen om aan deze situatie het hoofd te bieden.

Vanuit buurlanden Macedonië , Kosovo en Griekenland en ook uit Turkije en Zwitserland kwamen aanbiedingen om hulp te bieden.

Lokaal bieden mensen zich aan bij de ziekenhuizen om massaal bloed te geven.

Rond 18:30 u was het dodental reeds gestegen tot 4; het aantal gewonden loopt op tot 200. Pas rond 21 u 's avonds lijkt het dat het aantal ontploffingen afneemt en de situatie min of meer onder controle is.

 
interessante organisaties voor op reis in/naar Albanië:
Banner
Banner
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack